Blog

Brazilské loučení s Virtual GP 2023

Mercedes-Benz Virtual GP 2023 dospěla ke svému poslednímu dílu, na závěr čeká účastníky brazilský okruh Interlagos u São Paula. O výsledcích na předních místech je rozhodnuto, o další pozice se ještě bude bojovat. Tomáš Enge SIM Racing zakončí letošní sezonu na 2. místě v hodnocení týmů a stejnou pozici má jistou Lukáš Přáda v šampionátu jezdců.

Autódromo José Carlos Pace, známější pod názvem Interlagos, je 4309 m dlouhý závodní okruh v brazilském São Paulu. Otevřen byl 12. května 1940. Jméno okruhu je odvozeno od skutečnosti, že se nachází mezi dvěma jezery Guarapiranga a Billings, která byla postavena na začátku 20. století, aby zásobovala město vodou a elektřinou. V roce 1985 byl okruh přejmenován na počest jezdce formule 1 Carlose Paceho, jenž se stal obětí letecké nehody v roce 1977. Vedle okruhu se nachází motokárová trať, pojmenovaná po legendárním Ayrtonu Sennovi. Interlagos hostí od roku 1973 dodnes Velkou cenu Brazílie, ale konaly se na něm také další významné závody aut i motorek. Traťový rekord vytvořil v roce 2018 Valtteri Bottas, když se svým Mercedesem zajel nejrychlejší kolo za 1:10,540 min.

Interlagos je poměrně členitý, jezdí se proti směru hodinových ručiček a hrozí častými změnami počasí.

Jednou z hlavních charakteristik Interlagosu je skutečnost, že nebyl postaven na rovině, ale v relativně členitém terénu. Uplatní se tu především výkon motoru, z toho důvodu bývají závody náročné pro techniku. Jezdci se musejí vypořádat zejména s jízdou proti směru hodinových ručiček, kdy odstředivé síly v mnoha prudkých levotočivých zatáčkách tlačí krky jezdců doprava a nikoliv doleva jako na většině „ef-jedničkových“ okruhů. Významnou roli hrají rozmary mikroklimatu, které často dodávají závodům nepředvídatelnost. Oblast je známá rychlými změnami počasí s častými dešťovými přeháňkami, které se mohou měnit od krátkého mrholení až po přívalovou bouři.

Za volantem tohoto Astonu Martin DBR9 se Tomáš Enge střídal s Darrenem Turnerem v sezoně 2010 mistrovství světa vozů GT1. Na Interlagosu se jim dařilo – kvalifikační závod vyhráli a v delším mistrovském skončili druzí.

Sledujte velké finále letošní sezóny! Naposledy se bude závodit s vozy Dallara F3, které příští rok nahradí mnohem rychlejší monoposty Dallara SF23 japonské Superformule. Živý přenos z brazilského Interlagosu začíná v úterý 14.11. od 19 hodin živě na sociálních sítích Virtual GP, Proesport a RE-PLAY. Záznam pak poběží téhož večera od 21:30 na obrazovkách O2 TV Sport.

ZPĚT