Blog

Bronzové loučení se stříbrnou sezonou

Mercedes-Benz Virtual GP 2023 patří minulosti. Poslední klání na brazilském okruhu Interlagos přineslo spoustu dramat a nečekaných rozuzlení. Tým Tomáš Enge SIM Racing se rozloučil s letošní sezonou dvěma třetími místy Lukáše Přády. V konečné klasifikaci jezdců i týmů jsou z toho 2. místa, což bylo jasné už před závodem v Brazílii.

Kvalifikace se našim zástupcům úplně nevydařila – do sprintu startoval Lukáš Přáda ze čtvrtého místa, Adam Pilo až z devátého. Suverénní výkon opět předvedli jezdci stáje Entropiq, kteří po týmové spolupráci ujeli zbytku pole a slavili double. Lukáš Přáda se po boji s rychlým Martinem Nejedlíkem přece jen nakonec prosadil na stupně vítězů a na roštu hlavního závodu si o příčku polepšil. Adam Pilo si zabojoval a skončil sedmý. Podobný obrázek nabídl hlavní závod, v němž se znovu ujali vedení jezdci Entropiqu. Lukáš Přáda zpočátku držel jejich tempo, ale mezi ně se natlačit nedokázal. Naopak dřívější zastávkou v boxech přišel o 3. místo, když se před něj posunul Nejedlík. Poté, co se po sérii zastávek pořadí stabilizovalo, došlo k překvapivé zápletce. Duo Entropiqu to s týmovou spoluprací přehnalo a kolidovalo. Výsledkem bylo uražené zadní křídlo Martina Sirotka, který se krátce poté roztočil a po kontaktu se svodidly ze závodu odstoupil. Jeho týmový kolega a celkový vítěz Martin Kadlečík vyhrál před Martinem Nejedlíkem a Lukášem Přádou, jehož závěrečné pokusy už k předjetí nevedly. Adam Pilo opět ukázal bojovného ducha, který byl odměněn 6. místem v cíli. Stejná příčka mu patří i v celkovém hodnocení letošní sezony.

Lukáš Přáda bojoval ve sprintu i hlavním závodě s rychlým Martinem Nejedlíkem. V prvním případě se radoval on, ve druhém soupeř.

Lukáš Přáda: „S umístěním jsem spokojen. V prvních pár kolech jsem se snažil držet tempo vozů Entropiqu, ale při tom jsem dal dost zabrat pneumatikám. Později jsem se kvůli tomu necítil dobře a neměl potřebnou rychlost.“

Adam Pilo: „Dnes jsem si vydatně zazávodil ve sprintu i v hlavním závodě. Souboje jsem si užil a moje rychlost nebyla špatná. Celkově jsem ale rád, že je sezona u konce, protože tyhle monoposty mi prostě nesedly.“

Pro Tomáš Enge SIM Racing má tedy premiérový rok na česko-slovenské simracingové scéně stříbrnou barvu. „Přestože jsme nastupovali jako nováčci, mířili jsme na nejvyšší příčky. Brzy se však začalo ukazovat, že Entropiq bude extrémně silný soupeř zejména zásluhou Martina Kadlečíka. Odvedli skvělou práci a nastavili laťku, která je pro nás motivací. Gratuluji jim k zaslouženému triumfu. Doufám, že s nimi budeme příští rok rovnocenně bojovat. Snad nám k tomu pomohou i nová pravidla s fixními setupy. V tuto chvíli chci poděkovat všem členům našeho týmu, kteří se na tomto úspěchu podíleli. Současně děkuji našim partnerům, bez nichž bychom nedokázali rozjet projekt profesionálního simracingového týmu,“ uzavřel Mercedes-Benz Virtual GP 2023 Tomáš Enge, šéf ambiciózní stáje Tomáš Enge SIM Racing.

Konečné pořadí po 12 podnicích: jezdci – 1. Martin Kadlečík (Entropiq) 400, 2. Lukáš Přáda (Tomáš Enge SIM Racing) 306, 3. Martin Sirotek (Entropiq) 233, 4. Martin Nejedlík (Lenovo Legion) 200, 5. Tomáš Hora (Big Shock!) 165, 6. Adam Pilo (Tomáš Enge SIM Racing) 153, týmy – 1. Entropiq 633, 2. Tomáš Enge SIM Racing 459, 3. Lenovo Legion 311, 4. Big Shock! 281, 5. JD simracing 169, 6. Alchemistr 138.

ZPĚT