Blog

Černé úterý na Nürburgringu: našim jezdcům se tentokrát nedařilo

Mercedes-Benz Virtual GP 2023 pokračovala 10. podnikem na německém okruhu Nürburgring a pro jezdce týmu Tomáš Enge SIM Racing šlo o nejsmolnější závod letošní sezony. Bohužel už nyní je jasné, že titul mezi jezdci získává Martin Kadlečík a titul mezi týmy patří Entropiqu.

Přitom kvalifikace nenaznačovala, že by tým Tomáš Enge SIM Racing měl prožít nejhorší závod roku. Oba jezdci se kvalifikovali do 2. řady startovního roštu, byť se ztrátou na dominantní Entropiq. Po startu sprintu si jezdci své kvalifikační pozice udrželi a zatímco Martin Kadlečík začal na čele ujíždět, jeho týmový kolega Martin Sirotek se dostal pod tlak Lukáše Přády. Náš jezdec měl rychlost a útočil, ale ve zrádné první zatáčce na nerovnosti lehoučce ťukl do Sirotka a roztočil se na trati. Aby té smůly nebylo málo, narazil do něj Adam Pilo a oba se propadli dozadu. Zatímco Pilo mohl alespoň pokračovat a dojel osmý, Přáda musel s poškozeným vozem odstoupit. To znamernalo start do hlavního závodu z poslední 18. pozice. Díky solidnímu výkonu a dobré strategii, kdy zajel do boxů dříve než ostatní, postupoval vpřed a nakonec z toho bylo s ohledem na okolnosti solidní 4. místo v cíli. Černé úterý našeho týmu korunoval na Nürburgringu Adam Pilo, když v boji o pozice dvakrát kolidoval se soupeři a nakonec byl klasifikován na 17. příčce se ztrátou 1 kola na vítězného Kadlečíka.

Nešťastná kolize týmových kolegů zhatila stáji Tomáš Enge SIM Racing závod na Nürburgringu.

Lukáš Přáda: „Spokojený samozřejmě nejsem, ale už předem jsem byl smířený s tím, že tenhle závod nebude nejlepší. Šance na titul byly takřka nulové a byla jen otázka času, kdy se to Martinovi podaří. Tímto bych mu chtěl pogratulovat. Je to jednoznačně zasloužený titul, byl dominantní po celou sezonu. Co se stalo ve sprintu, úplně nevím. Sotva jsem se Martina dotknul, auto šlo okamžitě do smyku. Zafungoval damage model a nemohl jsem s tím nic dělat. Každopádně jsem si měl dát větší pozor. Bohužel to schytali i další jezdci, kterým se omlouvám. V hlavním závodě už to pak bylo jenom o tom, přežít začátek a pokusit se o nějaký postup dopředu. To se relativně bez problémů povedlo.“

Adam Pilo: „Na tenhle večer bude nejlepší co nejrychleji zapomenout. Neměl jsem špatnou rychlost a docela dobře jsem si zazávodil, ale měl jsem i dost smůly a v hlavním závodě jsem udělal pár zbytečných chyb. Otočme list, snad to příště bude lepší. Do konce sezony je ještě o co hrát.“

Pro Lukáše Přádu definitivně zhasly naděje na obhajobu titulu. Martin Kadlečík ani tým Entropiq již nemohou být předstiženi. Nezbývá než jim sportovně pogratulovat. Ve hře zůstávají 2. místa v klasifikaci jezdců i týmů, jejich udržení bude jednoznačným cílem naší sestavy pro zbývající 2 závody. Ten příští se pojede 24. října na kalifornském okruhu v Long Beach.

Průběžné pořadí po 10 podnicích: jezdci – 1. Martin Kadlečík (Entropiq) 333, 2. Lukáš Přáda (Tomáš Enge SIM Racing) 256, 3. Martin Sirotek (Entropiq) 212, 4. Martin Nejedlík (Lenovo Legion) 165, 5. Adam Pilo (Tomáš Enge SIM Racing) 141, 6. Tomáš Hora (Big Shock!) 130, týmy – 1. Entropiq 545, 2. Tomáš Enge SIM Racing 397, 3. Lenovo Legion 258, 4. Big Shock! 214, 5. JD simracing 143, 6. Alchemistr 103.

ZPĚT