Blog

Další stupně vítězů, Jan Haladej stoupá průběžným pořadím

Jezdec týmu Tomáš Enge SIM Racing Jan Haladej podruhé za sebou vystoupil na stupně vítězů v záovdě F1 Esports Series Challengers. Na okruhu Enza a Dina Ferrariových v Imole si dojel pro 3. místo stejně jako před týdnem v Melbourne.

„Pódium z Austrálie bylo důležité pro mé sebevědomí, protože takový výsledek nikdo včetně mě samotného nečekal. Imola je hodně zábavná zvláště v kvalifikaci, ale poskládat dobré kolo bude docela složité. Doufám, že se vejdu do nejlepší desítky,“ říkal před startem Jan Haladej. Ukázalo se, že byl ve svých odhadech hodně konzervativní.

Kvalifikaci opět ovládl Alfie Butcher s Alfou Romeo, ale skvělým posledním kolem se na 2. místo prosadil Jan Haladej. Poprvé si tak vyzkouzšel start z první řady, a ten mu skvěle vyšel. Bez zbytečného rizika se zařadil na 2. místo za Butchera. Ten prokazoval své umění a už po 5 kolech měl náskok více než jedné sekundy, čímž setřásl soupeře v čele s Haladejem z dosahu DRS. Naopak našemu jezdci se něco podobného nedařilo a dostal se pod tlak pronásledovatelů, kteří na rozdíl od něj mohli DRS pravidelně aktivovat. V 8. kole došlo ke spektakulárnímu útoku Turků Akinciho a Ozyildirima, kteří se na konci cílové rovinky současně přesypali přes Haladeje. Ten se však rozhodit nenechal a pokračoval v soustředěném výkonu. Jako první zajel do boxů na výměnu pneumatik Ozyildirim. Stejně jako před týdnem v Melbourne se pokusil o undercut, který mu opět vyšel. Když měli pit stop za sebou všichni, vedl Burcher místo 3 sekund o 3 desetiny a musel neustále odrážet Turkovy útoky. Teprve v závěrečných kolech se mu dokázal na čerstvějších pneumatikách vzdálit a dojet si pro druhé vítězství v řadě za sebou.

Po souboji s tureckými soupeři se Jan Haladej prosadil na stupně vítězů. Z Imoly vytěžil další bronz a celkově poskočil již na 4. místo.

Za vedoucí dvojicí bojovala skupinka jezdců se ztrátou zhruba 3 sekund, kterou vedl další Turek Akinci. Haladej na něj sice útočil, ale současně si musel krýt záda. V 26. kole z celkových 32 využil DRS na cílové rovince a krásným předjížděcím manévrem se prosadil na 3. místo. To udržel až do cíle a znovu tak vystoupil na stupně vítězů. „Přestože jsem se během celého závodu necítil úplně pohodlně, nakonec jsem chytil rytmus a docela to šlo. Alfie byl moc rychlý, na něj jsem neměl, ale v závěru jsem měl čerstvější pneumatiky a ještě jsem získal něco z baterie. To mi umožnilo ubránit 3. místo, takže jsem spokojen,“ zhodnotil závod Jan Haladej. V průběžném pořadí se posunul už na 4. místo a po polovině kvalifikační série drží postupovou pozici do rozhodujícího závodu Pro Exhibition.

Výsledek: 1. Alfie Butcher (GB/Alfa Romeo), 2. Ulas Ozylidirim (TR/AlphaTauri), 3. Jan Haladej (CZ/Ferrari), 4. Duncan Hofland (NL/Williams), 5. Can Akinci (TR/Haas), 6. Ruben Pedreňo (E/Red Bull), Průběžné pořadí po 3 závodech: 1. Alfie Butcher (GB/Alfa Romeo) 65, 2. Ulas Ozylidirim (TR/AlphaTauri) 39, 3. Ruben Pedreňo (E/Red Bull) 33, 4. Jan Haladej (CZ/Ferrari) 30, 5. Ismael Fahssi (E/Mercedes) 26, 5. Can Akinci (TR/Haas) 20.

ZPĚT