Blog

Dnes startuje sezona Sprint Cupu, Tomáš Enge SIM Racing nasazuje 2 juniory

Doprovodný šampionát Mercedes-Benz Virtual GP Sprint Cup už se stal tradiční součástí prestižní česko-slovenské virtuální série a nebude chybět ani letos. Pojede se jako otevřený formát s šesticí závodů od května do října, přičemž ten finálový bude k vidění na televizních obrazovkách O2 TV Sport.

Právě Sprint Cup je ideální nabídkou pro začínající simracery, kteří si chtějí poměřit síly s dalšími nováčky bez zkušeností z větších esportových turnajů. Letos se pojede s vozy Mercedes-AMG GT4, které jsou ideální průpravou pro rychlejší speciály GT3. Zaměření na méně zkušené adepty simracingu se projevuje mimo jiné tím, že se závodí s pořadatelem určenými setupy bez možnosti úprav. Není tedy nutné lámat si hlavu se složitým nastavováním vozů, k němuž jsou jisté zkušenosti nezbytným předpokladem. Ti nejúspěšnější se mohou těšit na zajímavé odměny – ať už kredity do iRacingu, nebo věcné ceny od hlavního partnera Mercedes-Benz.

Tomáš Enge SIM Racing nastupuje do seriálu se dvěma juniorskými nováčky, kteří se zároveň stávají členy akademie zaměřené na výchovu mladých talentů. Mercedesy v týmových barvách budou pilotovat 16letý Marko Gurčík z Bratislavy a ještě o rok mladší Matěj Vulgan ze Skalice. „V simracingu se pohybuji necelé 2 roky, takže se stále ještě považuju za nováčka. Formát závodění mi připomíná formuli 2, auta GT4 v iRacingu jsou pro mě úplně novou zkušeností. Co jsem si zatím stačil všimnout při testu, obtížně se s nimi předjíždí. Bude tedy hodně záležet na kvalifikacích,“ říká Marko Gurčík. „Moc se těším, chci se toho především co nejvíc naučit. Konkurence se zdá být velmi silná, takže bych byl vděčný za pár dobrých výsledků,“ doplňuje ho Matěj Vulgan.

Tomáš Enge SIM Racing nastupuje do Sprint Cupu se dvěma Mercedesy v týmových barvách. Pilotovat je budou slovenští teenageři.

Celkový vítěz Sprint Cupu dostane pozvánku do draftu Virtual GP pro rok 2024. Zda se jím stane některý z nových členů týmu Tomáš Enge SIM Racing, bude zřejmé poslední říjnový den. Prioritním úkolem týmových juniorů však bude nasát atmosféru větších turnajů a co nejvíc se toho naučit. „Výchova mladých simracingových jezdců je jednou z priorit našeho týmu. Ti mohou těžit ze zázemí zkušenějších jezdců, s nimiž absolvují společné tréninky, ale i našich koučů a inženýrů. Věřím, že právě to je cesta k jejich rychlejšímu výkonnostnímu progresu,“ vysvětluje týmový šéf Tomáš Enge.

Formát závodního dne v Mercedes-Benz Virtual GP Sprint Cupu sestává z půlhodinového tréninku, čtvrthodinové kvalifikace a dvou dvacetiminutových závodů. Startovní rošt toho druhého bude určen výsledky prvního s tím, že pro nejlepší osmičku platí reverzní grid. Jezdit se bude vždy ve čtvrtek od 18:30 hodin, od 19 hodin se připojí stream. Výjimku představuje finálové klání na konci října, které se uskuteční výjimečně v úterý. Jeho formát počítá hned s trojicí závodů, ale přesný časový harmonogram bude oznámen později.

 

Kalendář Mercedes-Benz Virtual GP Sprint Cupu 2023

18.5. – Imola (I)

8.6. – Hungaroring (H)

6.7. – Virginia International Raceway (USA)

14.9. – Monza (I)

5.10. – Hockenheimring (D)

31.10. – Road Atlanta (USA)

ZPĚT