Blog

Lukáš Přáda pojistil 2. místo sobě i týmu

Ulice města Long Beach dokážou servírovat dramata na počkání a 11. podnik letošní sezóny Mercedes-Benz Virtual GP toho byl důkazem. Předposlední závod roku nabídl očekávané dění s řadou kolizí a havárií. Standardně dobrým výkonem se v USA prezentoval Lukáš Přáda, když zaznamenal 2. místo ve sprintu i hlavním závodu, a zajistil sobě i týmu Tomáš Enge SIM Racing tituly vicemistrů.

Kvalifikaci jako obvykle letos vyhrál už jistý vítěz Martin Kadlečík z Entropiqu, Lukáš Přáda se kvalifikoval vedle něj do 1. řady. Druhý jezdec týmu Tomáš Enge SIM Racing Adam Pilo pykal za prohřešky v předchozím závodě na Nürburgringu a byl odsouzen k poslednímu místu na startovním roštu pro sprint. Start sprintu nejlépe zvládl Kadlečík a začal si budovat náskok, Přáda po horké chvilce v první zatáčce uhájil 2. pozici a pak už si ji kontroloval. Bohužel smůly se ani tentokrát nezbavil Pilo. Nezaviněně se přimotal do kolize na chvostu pole a s uraženým zadním křídlem zajel do boxů. Po opravě se sice na trať vrátil, ale lepší než 15. místo z toho být nemohlo. Prakticky stejný obrázek nabídl start hlavního závodu. Znovu nejlépe odjel Kadlečík, Přáda se udržel za ním a pak už si oba kontrolovali své pozice až do cíle. Ani tentokrát se štěstí neobrátilo čelem k Adamu Pilovi. Po startu z chvostu pole se snažil získat nějakou pozici k dobru a docela se mu to dařilo. Jenže pak soupeř těsně před ním udělal chybu a náš jezdec neměl šanci se mu vyhnout. Po tvrdém nárazu musel ze závodu odstoupit a snaha získat alespoň nějaký bod byla u konce.

Jednička našeho týmu Lukáš Přáda si celkem bezpečně dojela pro dvě 2. místa a na stejné pozici skončí i v celkovém pořadí Mercedes-Benz Virtual GP 2023.

Lukáš Přáda: „Ve sprintu jsem špatně odhadl brzdění do 1. zatáčky a docela silně jsem ťuknul do zdi. Přestože mi hra hlásila poškození, žádné jsem nepociťoval a mohl pokračovat. Auto fungovalo dobře, za což jsem byl rád. V hlavním závodě start proběhl o dost klidněji a celkově jsem v něm neměl žádné větší problémy.“

Adam Pilo: „Přede mnou se srazilo pár aut a přestože se mi podařilo včas zabrzdit, ti za mnou už to nestihli a došlo k řetězové srážce. Musel jsem s poškozením do boxů, ale pak jsem se snažil získat alespoň trochu lepší pozici pro start hlavního závodu. V něm jsem tlačil na Tomáše Hulapa a při tom jsem si všimnul, že začíná chybovat. Když jsem viděl, jak v jedné zatáčce jede příliš daleko od apexu, bylo mi hned jasné, že je konec i se mnou. Takže jsem byl se svým osudem smířený ještě dříve, než došlo k samotnému nárazu.“

Pro tým Tomáš Enge SIM Racing tedy bude mít letošní sezona stříbrnou barvu. O 2. místo už přijít nemůže, totéž platí v klasifikaci jezdců pro Lukáše Přádu. Adam Pilo se ještě pokusí zabojovat o 5. místo, které po 2 nevydařených podnicích ztratil. Bude k tomu mít poslední příležitost 14. listopadu na brazilském okruhu Interlagos.

Průběžné pořadí po 11 podnicích: jezdci – 1. Martin Kadlečík (Entropiq) 367, 2. Lukáš Přáda (Tomáš Enge SIM Racing) 283, 3. Martin Sirotek (Entropiq) 225, 4. Martin Nejedlík (Lenovo Legion) 175, 5. Tomáš Hora (Big Shock!) 149, 6. Adam Pilo (Tomáš Enge SIM Racing) 141, týmy – 1. Entropiq 592, 2. Tomáš Enge SIM Racing 424, 3. Lenovo Legion 277, 4. Big Shock! 257, 5. JD simracing 146, 6. Alchemistr 118.

ZPĚT