Blog

Perfektní strategie přinesla Lukáši Přádovi 2. vítězství v sezoně

Mercedes-Benz Virtual GP 2023 pokračovala 8. podnikem na maďarském Hungaroringu a opět to byly dramatické virtuální závody. Lukáš Přáda si po skvělém výkonu dojel pro 2. letošní triumf, zatímco jeho týmový kolega Adam Pilo hlavní závod po havárii nedokončil.

Do sprintu startoval Lukáš Přáda z 2. pozice na roštu, když v kvalifikaci nestačil jen na suveréna sezony Martina Kadlečíka. Po startu sice favorita v úvodních zatáčkách potrápil, ale pak se zařadil na 2. místo a pronásledoval jej až do cíle. Sice se stále držel na dostřel, ale další šance k předjetí už nedostal. Adam Pilo dokroužil na 6. příčce, což pro hlavní závod znamenalo start ze 3. řady. Ten se mu sice povedl, ale ve 2. kole nezvládl souboj s Martinem Sirotkem a po kontaktu se zadní částí jeho vozu se roztočil přímo do cesty Miroslavu Svobodovi. Na trať vyjel safety car a mladý slovenský jezdec týmu Tomáš Enge SIM Racing se s poškozeným vozem dobelhal do boxů, kde odstoupil. Na nenadálou situaci zareagovali někteří jezdci, kteří si odbyli povinnou zastávku v boxech už v této rané fázi závodu. Mezi nimi byl i Lukáš Přáda, který se na trať vrátil jako osmý. Oba jezdci Entropiqu se sice dostali do vedení, ale měli před sebou povinnou zastávku. Přáda si v této fázi závodu počínal znamenitě a popíral obecnou pravdu, že na Hungaroringu se téměř nedá předjíždět. Postupně se propracoval až na 3. místo a když Sirotek zamířil zhruba 8 minut před koncem časového limitu do boxů, jel druhý za Kadlečíkem. Ten se k povinné zastávce odhodlal v posledním možném okamžiku a propadl se nejen za Přádu, ale i za Martina Nejedlíka. Stratégtové týmu Lukáš Enge SIM Racing odvedli skvělou práci, kterou Lukáš Přáda podpořil vyzrálým jezdeckým výkonem. Bylo z toho druhé vítězství v sezoně, tentokrát se suverénním náskokem téměř 8 sekund před Nejedlíkem a více než 9 sekund před Kadlečíkem. Adam Pilo byl klasifikován na 17. pozici se 7 koly ztráty a v průběžném pořadí se propadl ze 4. na 5. místo.

Lukáš Přáda si z Hungaroringu odvezl největší porci bodů a v průběžném pořadí snížil ztrátu na vedoucího jezdce.

Lukáš Přáda: „Dneska to bylo hlavně o strategii. Nevím, proč se tým Entropiq nerozhodl zajet do boxů. Nám bylo hned jasné, že když zajedeme do boxů pod safety carem, tankovat už nebudeme muset. To jsem udělal a pak už to bylo jen o tom neudělat tak velkou chybu, abych ztratil náskok, který jsem tím získal.“

Adam Pilo: „Ve sprintu jsem viděl, že Martinovi Sirotkovi auto v prvním kole nesedělo tak dobře jako mně, tak jsem se s ním po startu hlavního závodu snažil bojovat a trochu ho znervóznit. Nakonec z toho byl malý kontakt a protože tyhle ef-trojky jsou velmi choulostivé, i miniaturní dotek má někdy fatální následky.“

Sezona 2023 pokračuje v úterý 19. září od 19 hodin ve španělském Jerezu, kam Mercedes-Benz Virtual GP zavítá poprvé.

Průběžné pořadí po 8 podnicích: jezdci – 1. Martin Kadlečík (Entropiq) 261, 2. Lukáš Přáda (Tomáš Enge SIM Racing) 215, 3. Martin Sirotek (Entropiq) 162, 4. Martin Nejedlík (Lenovo Legion) 132, 5. Adam Pilo (Tomáš Enge SIM Racing) 127, 6. Tomáš Hora (Big Shock!) 99, týmy – 1. Entropiq 423, 2. Tomáš Enge SIM Racing 342, 3. Lenovo Legion 203, 4. Big Shock! 173, 5. JD simracing 111, 6. Alchemistr 83.

ZPĚT