Blog

První závod mezi elitou přinesl Janu Haladejovi 12. místo

Jezdec týmu Tomáš Enge SIM Racing Jan Haladej zahájil seriál F1 Esports Series Challengers solidním 12. místem. Úvodní závod v Bahrajnu přinesl dramatickou bitvu o vítězství do posledního kola.

Jan Haladej nastupoval do závodu s vozem Ferrari, ale nikoliv jako favorit. To se potvrdilo už v kvalifikaci, v níž skončil mezi trojicí jezdců, která nepostoupila z její první části. Na startovním roštu to znamenalo postavení na 17. pozici. „Jsem hodně šťastný, že mohu soupeřit s tak rychlými jezdci. Bahrajn není mou nejsilnější tratí, takže od závodu neočekávám mnoho. Alespoň nebudu pod takovým tlakem. Každopádně mým cílem je první desítka. Uvidíme, co závod přinese,“ říkal před startem.

Úvodní závod přidal mladému jezdci na sebedůvěře, k bodu nebylo daleko.

Kvalifikaci ovládl Španěl Ruben Pedreňo s Red Bullem, jenž o necelých 5 setin sekundy překonal Angličana Alfieho Butchera s Alfou Romeo. Startovní manévr zvládl lépe Butcher a ujal se vedení. Pedreňo se usadil za ním a toto pořadí se stabilizovalo do zastávek v boxech. Jako první z této dvojice zajel do boxů Butcher a když o něco později totéž učinil Pedreňo, svedli spolu ostrou bitvu hned po výjezdu Španěla z boxů. Butcher těsně udržel vedení, ale jeho starší pneumatiky v závěru nebyly v takové kondici jako Pedreňovy. Ten využil DRS zóny na cílové rovince a šel do vedení. To už jim ale byl na dostřel britský jezdec Dylan Warren, který na své Ferrari nasadil měkké pneumatiky. Drtivá většina startovního pole přezula na střední směs. Warren se postupně propracoval až do čela, ale nedokázal se pronásledovatelům vzdálit. To ho stálo vítězství, protože v samém závěru měkká směs nevydržela a Pedreňo si vzal 1. místo zpět. Warren, který startoval až z 10. pozice, udržel 2. místo a stal se jezdcem dne.

V závěru svedl skvělý souboj s Alpinem a Mercedesem.

Janu Haladejovi se startovní manévr povedl a po počáteční tlačenici se usadil na 15. místě. Na něm se držel až do zastávek v boxech. Tu svou posunul maximálně dozadu, což se ukázalo jako dobrá strategie. Vydělal na ní 2 pozice a když v závěru odstoupil Lewis Will, v cíli z toho bylo solidní 12. místo. Vysněná desítka mu o 1,5 sekundy těsně unikla, ale za svůj výkon se rozhodně nemusí stydět. Příště si na body určitě sáhne.

Výsledek: 1. Ruben Pedreňo (E/Red Bull), 2. Dylan Warren (GB/Ferrari), 3. Alfie Butcher (GB/Alfa Romeo), 4. Tamás Gál (H/Williams), 5. Can Akinci (TR/Haas), 6. Ulas Ozylidirim (TR/AlphaTauri),… 12. Jan Haladej (CZ/Ferrari).

ZPĚT