Blog

Silverstone ve znamení eliminace ztrát, Jan Haladej vybojoval cenný bod

Seriál F1 Esports Challengers vstoupil do druhé poloviny závodem na legendárním britském okruhu Silverstone. Jezdec týmu Tomáš Enge SIM Racing Jan Haladej si v něm vyjel bod za 10. místo. V průběžném pořadí zůstává čtvrtý.

Náš jezdec si se svým Ferrari opět vedl zdatně v kvalifikaci, v níž se dostal až do závěrečné části. Zajel 7. nejrychlejší čas a postavení ve 4. řadě dávalo naději na další výborný výsledek. Kvalifikaci znovu ovládl Alfie Butcher s Alfou Romeo a potvrdil své výsadní postavení mezi 18 hráči na platformě PC. Podle očekávání se po startu ujal vedení a udržel ho až do cíle. Tentokrát to však nebylo tak snadné jako před týdnem. Celých 26 kol měl za sebou v dosahu DRS Ulase Ozyildirima a musel se neustále bránit. Činil to však s bravurou mistra a tureckého soupeře k vážnějšímu pokusu o předjetí nepustil. O další pozice se bojovalo ještě intenzivněji a k vidění byla řada předjížděcích manévrů. Jedním z nich se v závěrečné fázi závodu prosadil Jack West na stupně vítězů a odsunul na 4. místo Valentina Thivarda.

Po nepovedeném startu se Jan Haladej dokázal prokousat k bodu za 10. místo a z nastalé situace vytěžit maximum možného.

Janu Haladejovi se startovní manévr moc nepovedl, když klesl na 11. místo. Pak se před ním nešťastně roztočil Ruben Pedreňo s Red Bullem a jediný Čech ve startovním poli se mu musel vyhýbat. Tím ztratil další pozice a klesl na 15. místo. Od té doby šlo hlavně o eliminaci ztrát. Náš jezdec se tohoto nevděčného úkolu zhostil na výbornou a trpělivě se prokousával vyrovnaným startovním polem dopředu. Povedla se mu i zastávka v boxech, kterou naplánoval před polovinou závodu, a do cíle dojel jako desátý. Získal tak bod do celkové klasifikace, což po počátečních problémech lze hodnotit jako úspěch. V průběžném pořadí mu stále patří 4. příčka a naděje na postup do rozhodujícího klání Pro Exhibition, které se uskuteční rovněž na Silverstonu, se před závěrečnými dvěma závody jeví jako velmi reálná. „V kvalifikaci jsem se dostal až do Q3, což jsem upřímně nečekal. Sice jsem se na závod pečlivě připravoval, ale historicky mi Silverstone příliš nesedí. Na startu jsem přidal moc plynu, protočila se mi kola a hned jsem ztratil hodně pozic. Díky undercutu jsem jich pár získal zpět a nakonec z toho bylo 10. místo. Po startu ze 7. slotu člověk přirozeně čeká víc, ale vzhledem k okolnostem to nedopadlo úplně špatně,“ okomentoval závod ze svého pohledu Jan Haladej.

Výsledek: 1. Alfie Butcher (GB/Alfa Romeo), 2. Ulas Ozylidirim (TR/AlphaTauri), 3. Jack West (GB/Mercedes), 4. Valentin Thivard (F/Haas), 5. István Puki (H/Aston Martin), 6. Duncan Hofland (NL/Williams), …10. Jan Haladej (CZ/Ferrari), Průběžné pořadí po 4 závodech: 1. Alfie Butcher (GB/Alfa Romeo) 90, 2. Ulas Ozyildirim (TR/AlphaTauri) 57, 3. Ruben Pedreňo (E/Red Bull) 35, 4. Jan Haladej (CZ/Ferrari) 31, 5. Ismael Fahssi (E/Mercedes) 28, 6. Duncan Hofland (NL/Williams) 24.

ZPĚT