Blog

Simracingem ve prospěch dobré věci

Někdy i boje tvrdých chlapíků na závodních tratích o centimetry a sekundy ustupují do pozadí. Ne každý měl v životě tolik štěstí a ne každý si může plnými doušky užívat závodnické emoce. Občas se do cesty postaví nepřízeň osudu – tak jako v případě šestileté Elišky.

Narodila se se syndromem, který je velmi vzácný a v Česku téměř neznámý. Proto se dlouho nemohlo přijít na příčiny potíží. Krutá diagnóza nakonec zněla: Primrose syndrom. Děti, kterým se také říká „prvosenkové děti“, bývají postiženy v mentálních, pohybových i smyslových schopnostech. Eliška, která žije se svými rodiči a mladším bratrem ve Vimperku, se potýká se středně těžkým mentálním postižením. Má také problémy s rovnováhou a zejména s porozuměním. Nedokáže správně používat slova a její řeči rozumí pouze nejbližší okolí. Právě potíže s dorozumíváním trápí její rodiče nejvíce. Finančně nejnáročnější část Eliščiných problémů však představuje rozsáhlý ekzém, který se v případě zhoršení dlouho a obtížně hojí. Rodiče ji musejí na noc zavazovat, aby si vyrážku nerozškrábala. Právě speciální kosmetika, obvazy a náplasti jsou pro rodinu značnou ekonomickou zátěží. Neméně nákladnou položku pak představuje speciální Aba terapie a kompenzační pomůcky, které jsou k dosahování pokroků nezbytně nutné.

 

 

Česko-slovenská komunita Pomáhame Simracingom se rozhodla na pomoc Elišce uspořádat vytrvalostní závod na platformě iRacing 6 hodin pro Elišku, jehož výtěžek bude věnován rodině šestileté dívenky. Šestihodinové klání, kterého se zúčastní simracingová špička z Česka i Slovenska, odstartuje v sobotu 11.3. v 16 hodin. Virtuální závodníci budou bojovat s vozy GT3 na trati v americkém Watkins Glenu. Na startu bude i tým Tomáš Enge SIM Racing, který nasadí 2 vozy: Mercedes-AMG GT3 Evo se startovním číslem 29, v němž se budou střídat Lukáš Přáda a Šimon Hertneky, a Porsche 911 GT3 R se startovním číslem 40, jehož posádku vytvoří Adam Pilo a Libor Matoušek. Celý závod bude přenášen na Twitch kanálu Time To Race a doprovázen zajímavým komentářem. Ve vysílání se vystřídá řada osobností z prostředí reálných i simracingových závodů. Speciálním hostem bude dosud jediný Čech ve formuli 1 Tomáš Enge, který vstoupí do vysílání v 19:30 hodin. Na lepší život pro Elišku přispějí nejen účastníci charitativního závodu, ale na tomto odkazu (https://www.donio.cz/lepsi-zivot-pro-elisku) se může stát dárcem kdokoliv.

 

ZPĚT