Blog

Tomáš Enge SIM Racing a Lukáš Přáda upevňují stříbrné pozice

Mercedes-Benz Virtual GP 2023 pokračovala 9. podnikem na španělském okruhu Jerez de la Frontera. Ten představoval pro většinu závodníků úplně novou výzvu, protože v seriálu debutoval. Nakonec se postaral o parádní podívanou, když ve sprintu ani v hlavním závodě nebyla o dramata na trati nouze.

Už kvalifikace potvrdila suverenitu celkově vedoucího Martina Kadlečíka. Jeho nejrychlejší kolo bylo o téměř 3 desetiny sekundy lepší než to, které zajel Lukáš Přáda. Náš jezdec se přesto kvalifikoval do první řady na startovním roštu sprintu. Druhou řadu tvořili Martin Sirotek a Miroslav Svoboda. Druhý jezdec našeho týmu Adam Pilo zajel 5. čas a startoval ze 3. řady. Právě on ozdobil sprint na 15 minut skvělým startovním manévrem, když se posunul na 4. místo. O 2. příčku bojovali Přáda se Sirotkem. Z tohoto duelu vyšel vítězně jezdec týmu Tomáš Enge SIM Racing, ale ztráta na vítězného Kadlečíka byla více než pětisekundová. Adam Pilo udržel 4. pozici před dotírajícím Svobodou a na startovním roštu hlavního závodu šel do 2. řady. I jeho úvod se obešel bez karambolů, ale bohužel se opakovala situace ze sprintu. Lukáši Přádovi se start opět úplně nepovedl a propadl se za Sirotka, nicméně ještě v úvodním kole si vzal 2. místo zpět. Kadlečík znovu prokazoval svoji převahu a hned se začal ostatním vzdalovat. Lukáš Přáda jezdil druhý a ve zpětných zrcátkách si hlídal Sirotka, který ho sice stínoval, ale k přímému útoku se už nedostal. Adam Pilo sice přes polovinu závodu kontroloval 4. příčku, ale jeho pit stop nebyl z nejpodařenějších a v samém závěru 35minutového závodu ho ještě předjeli další 3 soupeři.

Lukáš Přáda (18) svedl v úvodu závodu úspěšný souboj s Martinem Sirotkem (29).

Lukáš Přáda: „Kluci z Entropiqu měli na startu lepší odpich, tak jsem se vždycky musel bránit a pracně bojovat o pozici. Ve sprintu jsem udělal pár drobných chybiček a jednu větší, po níž se Martin Sirotek dostal do slipstreamu. Pak už se mi ho nepodařilo setřást, ale celkově jsem s výkonem spokojený. S výsledkem už tolik ne, ale takhle to je po většinu letošní sezony. Trochu nám chybí rychost, musíme se pokusit ji najít.“

Adam Pilo: „Na tento závod jsem měl natrénovanou asi jen hodinu, přesto jsem měl solidní rychlost. Bohužel mě na konci hlavního závodu začalo trochu bolet rameno, takže to nebylo úplně jednoduché. Nicméně i tak jsem si pěkně zazávodil. Bylo tam hodně soubojů, které jsem si užil navzdory tomu, že jsem skončil až na 8. místě.“

Suverénní Kadlečíkovo vystoupení v Jerezu znamená, že šance Lukáše Přády na obhajobu loňského vítězství se začínají posouvat do oblasti teorie. Za určitých okolností může být o letošním mistrovi rozhodnuto už po příštím podniku, který se uskuteční 10. října na Nürburgringu. Náskok Martina Kadlečíka i jeho týmu Entropiq narůstá, ale naši jezdci se nevzdávají a budou bojovat až do konce.

Průběžné pořadí po 9 podnicích: jezdci – 1. Martin Kadlečík (Entropiq) 300, 2. Lukáš Přáda (Tomáš Enge SIM Racing) 242, 3. Martin Sirotek (Entropiq) 185, 4. Martin Nejedlík (Lenovo Legion) 144, 5. Adam Pilo (Tomáš Enge SIM Racing) 140, 6. Tomáš Hora (Big Shock!) 114, týmy – 1. Entropiq 485, 2. Tomáš Enge SIM Racing 382, 3. Lenovo Legion 228, 4. Big Shock! 188, 5. JD simracing 122, 6. Alchemistr 97.

ZPĚT