Blog

Ve Spa úřadoval déšť, Jan Haladej drží postupovou pozici

Předposlední dějství seriálu F1 Esports Challengers hostil 7 km dlouhý okruh ve Spa-Francorchamps a podle očekávání sehrálo významnou roli počasí. Člen týmu Tomáš Enge SIM Racing Jan Haladej udržel vůz na mokré trati a dojel sedmý.

Náš jezdec opět postoupil do závěrečné části kvalifikace, ale přes veškerou snahu se mu nepovedl zajet lepší než 10. čas. Po dlouhé době nezářil Alfie Butcher, 4. pozice na roštu pro něj byla po několika dominantních výkonech lehkým zklamáním. Toho využil jeho nejbližší pronásledovatel Ulas Ozyildirim a zajistil si pole position před Ismaelem Fahssim. Kvalifikace se odjela na suchu, ale pro závod byla předvídána vysoká pravděpodobnost deště.

Na legendární belgické trati v Ardenách se Jan Haladej necítil úplně komfortně, v tomto kontextu lze 7. místo považovat za úspěch.

Na startovní rošt se všichni postavili s tvrdými pneumatikami. Po startu se žádná velká divočina nekonala, vedení se ujal Ozyildirim před Fahssim. Butcher se posunul na 3. příčku, ale vedoucí dvojici pouze stínoval. V 9. kole Fahssi převzal vedení, nicméně Ozyildirim mu předjížděcí manévr brzy vrátil. To už začali první jezdci zajíždět do boxů na výměnu pneumatik, mezi nimi i Butcher. Na čele se usadila čtveřice jezdců, která pit stop s ohledem na hrozící déšť stále odkládala. Když do cíle zbývala 4 kola, okruh ve Spa zkropila přeháňka. Nejen ti, kdo dosud nestavěli, ale i někteří další přezuli na pneumatiky do přechodných podmínek. Pouze Valentin Thivard nepochopitelně zůstal na trati a k zajetí do boxů se neměl, ač pravidla absolvování celého závodu na jedné sadě neumožňují. Není divu, že jedna z utrápených pneumatik explodovala a Francouzovo nelogické počínání ukončila. Vedení udržel Ozyildirim před Fahssim, na stupně vítězů se poprvé v sezoně dostal István Puki.

Jan Haladej se nenápadně pohyboval na rozhraní první a druhé desítky. Velmi dobře zvládl dramatický závěr, kdy na mokru řada jezdců své vozy neukočírovala, a i zásluhou povedené týmové strategie se posunul na konečné 7. místo. „V kvalifikaci jsem udělal pár chyb, nicméně se štěstím jsem se dostal do závěrečné Q3. Neměl jsem však rychlost na to, abych vykouzlil něco lepšího než 10. místo. Závod ovlivnila předpověď počasí slibující déšť, takže klíčovou roli sehrála komunikace s inženýry. Zvolili jsme správnou strategii, díky níž jsem dokázal získat pár pozic k dobru. Není to moje silná trať, proto jsem s výsledkem maximálně spokojen,“ shrnul závod na ikonickém belgickém okruhu jediný český jezdec ve startovním poli. V průběžné klasifikaci mu patří 5. pozice a o tom, zda se udrží mezi postupující šesticí, rozhodne příští týden závěrečné klání na brazilském okruhu Interlagos.

Výsledek: 1. Ulas Ozylidirim (TR/AlphaTauri), 2. Ismael Fahssi (E/Mercedes), 3. István Puki (H/Aston Martin), 4. Xander van Dijken (NL/Red Bull), 5. Dylan Warren (GB/Ferrari), 6. Can Akinci (TR/Haas), 7. Jan Haladej (CZ/Ferrari), Průběžné pořadí po 5 závodech: 1. Alfie Butcher (GB/Alfa Romeo) 90, 2. Ulas Ozyildirim (TR/AlphaTauri) 82, 3. Ismael Fahssi (E/Mercedes) 48, 4. István Puki (H/Aston Martin) 40, 5. Jan Haladej (CZ/Ferrari) 36, 6. Ruben Pedreňo (E/Red Bull) a Dylan Warren (GB/Ferrari) oba 35.

ZPĚT