Blog

Virtual GP se stěhuje do amerických ulic

Mercedes-Benz Virtual GP 2023 se rozloučila s Evropou a pro předposlední díl si vybrala městský okruh v USA. Na účastníky čekají nástrahy ulic půlmilionového amerického města Long Beach ve slunné Kalifornii, kde trať lemují zdi. Sebemenší ztráta koncentrace tak je tvrdě potrestána, na druhou stranu vítězství tu má speciální nádech. Ostatně této trati se někdy přezdívá americké Monako.

Současný závodní okruh má délku 3,167 km a rozprostírá se v ulicích města kolem kongresového centra, které dříve sloužilo jako paddock. Trať vede především přes historickou zábavní zónu The Pike. Vyznačuje se ostrou vlásenkovitou zatáčkou, po níž následuje mírně zakřivená dlouhá rovinka. Okruh s certifikací FIA Grade 2 se nachází na pobřeží a je lemován palmami. Od svého vzniku v roce 1975 prošel mnoha úpravami. V roce 1982 byla odstraněna jedna vlásenka a úvodní zatáčka byla nahrazena esíčkem. O 10 let později došlo ke zkrácení tratě odstraněním smyčky Park Avenue. V roce 2000 byla kvůli nové výstavbě v oblasti provedena poslední významnější modifikace. Tato podoba zůstala zachována dodnes. V Long Beach se jezdila Velká cena USA mezi lety 1976 a 1983, od roku 1984 je každoročně největším podnikem závod IndyCar. A právě monopost této americké série drží traťový rekord, když v roce 2022 dosáhla Dallara DW12 Honda s Coltonem Hertou za volantem času 1:05,309 min.

Tentokrát jezdce čeká typické závodění na městském okruhu – zdi jsou proklatě blízko.

Jediný městský okruh v kalendáři vždy představuje speciální výzvu a nejinak tomu bude tentokrát. Pro jezdce jde o jednu ze zábavnějších tratí s relativně plynulým profilem, ale na vydechnutí nemají žádný prostor. Jednak chybějí jakékoliv únikové zóny, protože trať lemují zdi, a pak se o slovo hlásí americká „klasika“ – povrch je velmi hrbolatý. Závodníci si také musejí dávat pozor na vyvýšené obrubníky, aby je nepostihl defekt. Některé lze částečně cutovat, jiným je nutné se úplně vyhnout. Na úzkých městských tratích je obecně potřeba mít i trochu štěstí, protože se lze snadno připlést do nezaviněné kolize. V Long Beach to platí dvojnásob…

Ulicemi Long Beach se v 70. a 80. letech proplétaly i vozy F1, dnes tam hostují prestižní americké seriály IndyCar a IMSA.

Bohužel o mistrovských titulech v obou klasifikacích je již rozhodnuto. Získali je Martin Kadlečík a tým Entropiq. Situace na dalších pozicích však zůstává otevřená a jezdci týmu Tomáš Enge SIM Racing se vynasnaží udržet druhá místa. Snad jim k tomu záludná trať v ulicích Long Beach pomůže. Nenechte si ujít dramatické závodění na městském okruhu. Jako tradičně ve druhé polovině sezony nás čeká krátký sprint následovaný delším hlavním závodem. Předposlední podnik sezóny začíná v úterý 24.10. od 19 hodin. Živě poběží na streamovacích platformách Virtual GP, ze záznamu od 21:30 hodin na O2 TV Sport.

ZPĚT